Omhels die vryheid van tuisonderwys

Oor die Outeurs

Oor Karin

Hallo daar! Ek is Karin van Oostrum, ook ʼn veteraan-tuisskoolma, soos Marisa, en ek is nou die nuwe eienaar van oolfant. Mense noem my ook die “Ouma van Tuisonderwys in Suid-Afrika”, en ek is trots op daardie titel – dit pas goed by my grys hare! Ek is Pretoria gebore, het in Potchefstroom groot geword en hoofsaaklik daar studeer, en woon nou die afgelope 30 jaar in Pretoria.

Afrikaans is een van my groot liefdes – en dis my passie om tuisskolers te help om met oorgawe saam met hulle kinders te leer. Marisa het in oolfant.com ʼn skat van hulpbronne en kursusse vir Afrikaanse tuisskolers geskep, en boonop is haar ongelooflike wysheid en bemoediging ook hier tot die beskikking van tuisskoolma’s.

My drie dogters was nooit in ʼn skool nie, en is nou al drie groot en uitgegroei: een is ʼn musiekonderwyseres, nog een studeer onderwys, en nog een is voltyds ma en tuisskool-aktivis. Ek en my oorlede man, Leendert, was van die pioniers in tuisonderwys in Suid-Afrika. Ons het die Vereniging vir Tuisonderwys in 1992 gestig en het begin tuisskool toe dit nog onwettig was in Suid-Afrika, voor die nuwe politieke bedeling in 1994. In 1996 is daar vir die eerste keer voorsiening gemaak vir tuisonderwys in die wet. Saam met pa en ma het ons kinders die land vol gereis en mense leer help om hul voete te vind en die vreugde van tuisskool te ontdek.

Leendert was ongeveer 20 jaar in die Vloot, het in onderwys begin belangstel na ons getroud is, en het uiteindelik sy Meestersgraad in Opvoedkunde gedoen nadat hy by Tukkies as onderwysadviseur aangestel is. Hy was tot sy dood die Voorsitter en Bestuurder van die Pestalozzi Trust, wat ons in 1998 gestig het om die regte van gesinne te beskerm om hul kinders volgens hul eie godsdienstige, kulturele en opvoedkundige oortuigings op te voed.

Ek werk voltyds by die Trust en help ouers daagliks telefonies of per e-pos met advies oor verskillende aspekte van tuisonderwys (en kleinskool-onderwys, maar dis ʼn storie vir ʼn ander dag…). Na my Latynhonneurs het ek ʼn rukkie klas gegee, en daarna vir ʼn paar jaar jeugwerk en daarna vertaal- en redigeerwerk gedoen. Ek het ook ʼn honneurs in Toegepaste Linguistiek en Vertaling gedoen. Ek het nooit onderwys studeer nie, maar saam met Leendert baie geïnteresseerd geraak in alle aspekte van onderwys en kinderontwikkeling. My tuisskooljare was die beste jare van my lewe, en ʼn geskenk van die Here. My wens is dat jy ook met vreugde sal kan terugkyk na hierdie baie spesiale tyd saam met jou kinders!

Stuur gerus vir my ’n e-pos na: [email protected]

Oor Marisa

Marisa Haasbroek kry AKTVeertjie

Aangename kennis, my naam is Marisa Haasbroek.

Ek is ’n veteraan-tuisskoolma (’n mooi manier om te sê ek is aan die verkeerde kant van … ag, toemaar,  los maar). My twee kinders het nooit ’n enkele dag van hulle jong lewens op ’n skoolbank deurgebring nie. Hulle is nou onderskeidelik 23 en 21 jaar oud en is goed op pad om goedaangepaste, gelukkige grootmense te word.

Moenie dat ek oor Afrikaans en my liefde vir my moedertaal begin praat nie. Jy gaan my nie weer stil kry nie. Daarom skep ek graag vir Afrikaanse tuisskolers beter leermateriaal en vul my dae deur Afrikaanse taal- en skryfkursusse te skryf en te ontwikkel.

Dis vir my heerlik om Afrikaanse tuisskolers te help om makliker, lekkerder en beter in Afrikaans te kan tuisskool.

Ek bevind my pens en pootjies in die konstruktivistiese kamp van die opvoedkunde. (Jammer as ek nou bietjie tegnies moet raak). Jean Piaget en Charlotte Mason is my helde. Waarop dit basies neerkom, is dat ek nes die goeie Switserse dokter Piaget glo ’n mens kan net dit leer wat jy vir jouself leer. ’n Kind moet sy of haar eie kennissisteem uitbou. ’n Kind is nie ’n leë houer wat die onderwyser of ’n tuisskoolma vol kennis kan prop nie.

Buiten dat ek ’n tuisskoolma is, is ek ook ’n Afrikaanse skryfster. Die hoogtepunt van my skryfloopbaan was ongetwyfeld toe ek in September van 2015 op ’n verhoog in Kaapstad ’n ATKVeertjie van aktrise Sandra Prinsloo ontvang het (sien die foto bo) vir my jeugboek Iewers vlieg daar fairy dust.

Lees my gewildste kortverhaal ooit, hier.

Ek het in Pretoria grootgeword en was ook daar op universiteit. Ons gesin bly sedert 2015 in Amerika. My man werk hier aan ’n kerningenieursprojek wat in Suid-Afrika begin is, maar wat ongelukkig daar doodgeloop het.

Dis vir my ’n voorreg en ’n groot seën dat ek nog in Afrikaans mag skryf as ek my beste wenke en idees oor tuisskool in Afrikaans met ander tuisskoolma’s deel. Dit help vir die huis toe verlang, maar dit help ook dat ek voel of ek nog verbonde is aan my land en sy mense.

Eendag kom ons huis toe …

Lees hier hoe ek skryf watter voorreg dit nog vir my is om in Afrikaans te skryf en praat.

Oor Willemien

Willemien Kruger is ‘n ervare tuisonderwyseres van drie kosbare kinders en ‘n raadgewer oor tuisonderwys. Willemien het baie jare se ervaring as dosent / kurrikulumontwikkelaar op universiteit vlak en het nagraadse navorsing gedoen oor ingenieurswese-onderwysmodelle. Sy het ook boeke oor tuisonderwys gepubliseer, insluitend ‘n reeks Tuisonderwysgidse, sowel as talle artikels en mede-outeurskap van kurrikulum vir die tuisonderwysmark. Hierdie agtergrond het haar die voordeel gegee om uitnemendheid in tuisonderwys te bevorder. Kontak haar by [email protected].